Preveza

Preveza ligger på Greklands västkust och är huvudort för Joniska havet. Staden ligger på norra sidan av ett grunt och ganska smalt sund, som leder in till ett vidsträckt innanhav. Det finns fyra småbåtsvarv varav tre ligger på södra sidan av sundet dit man tar sig med dinge eller via en tunnel under farleden. Jag kom dit i oktober 2006 för att lägga upp Vindela för vintern.

Stadskajen i skymning

Stadskajen i begynnande skymning

Någon som har hört talas om Stigs Brygga? Kunde väl tro det. Stigs brygga är förmodligen den mest kända samlingsplatsen för skandinaviska seglare i Medelhavet. Det började med att Stig och Ingegerd Johansson kom dit för många år sedan och fastnade vid den sydligaste av fem bryggor i den halvfärdiga hamnen, som väl skulle bli en marina.

Under flera år kunde Stig förfoga över bryggan ostörd av hamnmyndigheterna. En trevlig och gratis samlingpunkt som blev väldigt populär, såväl bland tillfälliga besökare som bland långliggare. Många lämnade sina båtar över vintrarna med Stig som kompetent vårdare. Varje lördag ordnar Stig och Ingegerd grillpartaj vid bryggan och dess emellan får man goda råd om var man får tag i reservdelar av alla de slag.

Stig och Ingegerd Johansson

Stig och Ingegerd Johansson

Tyvärr tycks dessa idylliska tider bli ett minne blott. Hamnfogdens sätt att driva hamnen är obegripligt - man skulle kunna säga absurt - men långa tider utan tillsyn och uppbörd för att någon gång avbrytas av oskäliga krav och hot om hårda tag. Mina senaste informationer från Ingegerd, som är en flitig brevskrivare, är inte bra alls. Det verkar som annat folk har skaffat sig förfoganderätten till bryggan och att alla Stigs vänner skall bort.

Vi får se. Det verkar som om allt kan hända i Grekland. Sista ordet är kanske inte sagt ännu.

Gågata i Preveza

Gågata med tavernor och butiker

Preveza är en fin och trevlig stad med där man gärna dröjer sig kvar några dagar. Internationell flygplats finns på södra sidan av sundet och under sommarsäsongen finns gott om charterflyg från Skandinavien. Till Aten kan man åka buss för en rimlig peng men det tar ganska många timmar och lämpar sig knappast för en dagsresa tur och retur. Det bör bli en natt på hotell i Aten om det skall vara någon vits.

- - - o O o - - -